Lato to czas odpoczynku i wyjazdów. Niezależnie od tego czy spędzamy wakacje w domu czy na wycieczce, warto znać przepisy, które pozwolą nam się schłodzić i poczuć jak w najlepszych światowych barach i restauracjach. W ramach Lata Centrum Praskiego Koneser barmani przedstawiają przepisy na drinki w sam raz na upalne dni.
Drinki z Koneser Baru ¾ (autor – barman Piotr Mielczarek)
Orzeźwiająca bazyliowa lemoniada z Bieszczad:
– 40 ml wódki
– 40 ml świeżego soku z cytryny
– 30 ml syropu bazyliowego*
– lód
uzupełnić wodą mocno gazowaną
dekoracja: plasterki cytryny i listki bazylii
wykonanie: wszystkie składniki wlać do wysokiej szklanki i dokładnie wymieszać
*1 pęczek bazylii zblendować z syropem cukrowym w temperaturze pokojowej (proporcje 1,5:1 – cukier : woda) pozostawić na 5-10 min po czym odcedzić przy pomocy sitka resztki bazylii. Przechowywać w lodówce przez max. 2 tyg.
Malinowy Collins:
– 40 ml wódki
– 30 ml świeżego soku z cytryny
– 6-8 ugniecionych w szklance malin
– 10 ml syropu cukrowego (jeśli maliny są mało słodkie)
– lód
uzupełnić wodą mocno gazowaną
dekoracja: gałązka mięty wrzucona na koniec
Wykonanie: wsypujemy maliny do wysokiej szklanki i ugniatamy je wewnątrz. Następnie wszystkie pozostałe składniki wlewamy do wysokiej szklanki i dokładnie mieszamy.
Drink z WuWu Vodka Baru – (autor – szef baru Marek Trocha)
Klasyczne Martini (drink Jamesa Bonda)
Receptura niezmienna od stu lat.
– 60 ml ginu/wódki
– 10 ml wytrawnego wermutu
W wersji wytrawnej: skórka cytryny
W wersji dirty: 15 ml zalewy z oliwek
Drink można wymieszać albo wstrząsnąć. Potrzebny będzie do niego shaker albo zamknięty pojemnik, np. słoik. Składniki należy wlać do shakera (wcześniej wrzucamy kostki lodu) i wstrząsnąć albo zamieszać. Na koniec przelać do specjalnego kieliszka koktajlowego i dodać jako ozdobę zieloną oliwkę na wykałaczce albo na brzegu zawiesić pętelkę ze skórki cytryny.
Drink z Syreniego Śpiewu Koneser (autor – barman Krystian Otorowski)
Aperitivo Konesera Miętowe (około 5 drinków)
– 250 ml ginu
– 150 ml syropu limonka-mięta*
– 150 ml soku z cytryny
– 1 szt. Tonic Virgin Mojito (ok. 200 ml.)
– Plastry cytryn
– Plastry limonek
Układamy plastry limonki po obwodzie na dnie szklanki, zasypujemy kruszonym lodem do 1/2 wysokości. Następnie dodajemy taką samą metodą plastry cytryny i zasypujemy kruszonym lodem do 4/5 wysokości. Układamy plastry limonki, szczyty mięty wsadzamy w miejscach stykania się plastrów limonki. Dosypujemy kruszonego lodu do pełna. Wlewamy wszystkie składniki i dekorujemy płatkami róż.
* wyciskamy 100 ml soku z limonki i wlewamy do blendera. Dodajemy 100 g cukru i garść mięty, a następnie blendujemy całość. Finalny syrop przecedzamy przez sitko.