Plastik nietrudno znaleźć w wielu rzeczach, które służą do konsumpcji, przechowywania i transportu żywności. Chociaż klienci coraz chętniej sięgają po torby wielokrotnego użytku, to cały czas popularne kubki czy opakowania na wynos zawierają w sobie tworzywa sztuczne. Tymczasem bardziej ekologiczne i opłacalne są opakowani a, z których można korzystać wiele razy. Dlaczego warto je wybierać
Jednym z najpopularniejszych napojów sprzedawanych na wynos jest kawa. Zazwyczaj wydawana do
wypicia poza lokalem w kubku papierowym , który jednak, aby mógł spełniać swoją funkcję, musi zostać
powleczony najczęściej sztucznym tworzywem. Dlatego opakowania z popularnych kawiarni , sklepów
i stacji benzynowych muszą trafiać do pojemnika na odpady zmieszane, a w efekcie nie są poddawane
recyklingowi . Niestety podobnie dzieje się z torbami do transportu dań , które wydają się papierowe , a
zawierają w sobie plastik.
Polietylen wykorzystywany do powlekania jednorazowych kubków i innych opakowań bardzo trudno
oddzielić od papieru . Właśnie dlatego bardzo często nie nadaj e się do recyklingu , a j ego rozkład w
niekontrolowanych warunkach , np. w lesie lub rzece wiąże się z ryzykiem powstawania groźnego
mikroplastiku. To substancja, która jest niezmiernie trudna do usunięcia z ekosystemu, ze względu na
je j wszechobecność i niewielki rozmiar – mówi Felice Scoccimarro , prezes Amest Otwock Sp. z o.o.,
działającej w branży gospodarowania odpadami i lider Akademii Ekologicznej Amest Otwock. Jak wskazuje Główny Urząd Statystyczny, z roku na rok w ramach selektywnej zbiórki opadów gromadzi się coraz więcej plastiku. W 2021 r. zebrano aż 522 602 ton y tego surowca . To o ponad 30 tys. ton więcej niż w roku poprzedzającym i aż 12 6 tys. ton więcej niż w 2019. Tymczasem szacuje się, w Europie odzyskiwane jest zaledwie 30 – 40% zebranych tworzyw sztucznych . To pokazuje, że należy
podejść do problemu również z innej s trony – ograniczając ich użycie do niezbędnego minimum.
Dania i napoje na wynos we własnym opakowaniu. Wiele miejsc oferujących kawę i herbatę na wynos przygotowuje ciepły napój na prośbę klienta do jego kubka albo termosu. Niekiedy wiąże się to nawet z możliwością uzyskania rabatu. Także w sklepach i na targowiskach można zazwyczaj korzysta ć z własnych opakowań, np. toreb materiałowych lub biodegradowalnych , czy pojemników . To sprzyja ograniczaniu produkcji plastiku , a przy tym wspiera odpowiedzialną konsumpcję i pomaga lepiej planować zakupy . W ogólnym rozrachunku jest to również bardziej opłacalne finansowo.
Opakowania wielorazowe są wygodnym i korzystne nie tylko dla planety , ale też dla naszych portfel i Wytrzymała torba potrafi kosztować zaledwie kilka – kilkanaście złotych, tymczasem każda jednorazówka
to zazwyczaj koszt od kilkudziesięciu groszy do nawet kilku złotych . W ciągu roku oszczędności mogą
być zatem do syć znaczące. Dobrym pomysłem są ekologiczne torby materiałowe, które oprócz funkcji
użytkowych, charakteryzują się z reguły ciekawym wyglądem . To rozwiązanie warte uwagi, ze również
względu na ich wysoką trwałość. W przeciwieństwie do jednorazów ek , miną miesiące, a nawet lat a,
zanim taka torba stanie się niezdatny m do użytku i wy m a ga jącym unieszkodliwienia odpadem –
zaznacza Felice Scoccimarro . Plastik zagrożeniem dla mieszkańców lasów. Ograniczenie używania plastiku ma także inny wymiar. Każde ekodziałanie może spowolnić postępującą degradację środowiska naturalnego. Już dziś odwiedzając parki i lasy nietrudno natrafić na porozrzucane plastikowe butelki, torebki i inne śmieci . To śmiertelne zagrożenie dla okolicznej fauny. Połknięta foliówka może doprowadzić do u duszenia bądź wypełnić żołądek zwierzęcia, przez co nie będzie mogło przyjmować pokarmu . Rozkładające się w niekontrolowany sposób tworzywa sztuczne sprzyjają również uwalnianiu się mikroplastiku do ekosystemu. Dlatego tak ważne jest, aby nie zaśmiecać ter enów zielonych, a w miarę możliwości zabierać ze sobą znalezione odpadki.
Mateusz Rosiak